Het DKO?

Wat is het DKO? 

Het DKO staat voor Het Deeltijds Kunstonderwijs. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen zich inschrijven in:

  • Academies voor beeldende en audiovisuele kunsten bieden het domein beeldende en audiovisuele kunsten aan.
  • Academies voor podiumkunsten bieden het domein muziek aan. Bijkomend kunnen ze ook de domeinen woordkunst-drama en dans aanbieden.
  • Kunstacademies bieden minstens drie domeinen aan, waaronder beeldende en audiovisuele kunsten en muziek.

Kinderen kunnen vanaf 6 jaar starten in 1 van de 4 domeinen: beeldende en audiovisuele kunsten, dans, muziek of woordkunst-drama. Ze kunnen ook kiezen voor een domeinoverschrijdende initiatieopleiding, waarin minstens 2 domeinen tegelijkertijd aan bod komen. Leerlingen kunnen binnen de domeinen verschillende leertrajecten volgen. Een academie reikt certificaten uit aan leerlingen die hun leertraject of een deel ervan succesvol hebben afgelegd.

Het Deeltijds Kunstonderwijs is onderwijs in de vrije tijd. Het valt niet te verwarren met:

  • een kunstopleiding aan het conservatorium. Dit is een opleiding die behoort tot het hoger onderwijs.
  • een studierichting binnen het kunstsecundair onderwijs. Dit is een opleiding die behoort tot het secundair onderwijs.

Aanpak

Het deeltijds kunstonderwijs gebruikt kunstig competent als aanpak voor hun lessen. Dit wil zeggen dat men niet met een bril naar het leerproces kijkt maar vertrekt vanuit verschillende perspectieven om het leerproces te benaderen. 

Men start hiervoor uit verschillende rollen en ontwikkelingsgebieden van beeldende- en podiumkunsten voor een terugkoppeling van de evaluatie. Deze artistieke rollen hebben gelijkenissen.

Wat betekenen deze rollen en ontwikkelingsgebieden?

Kunstenaar/verbeelden: Deze competentie zegt iets over de manier waarop je een idee uitwerkt. Over hoe je als leerling actief bent en uit jezelf tot artistieke creaties, benaderingen en inzichten komt.

Onderzoeker/onderzoeken: Deze competentie zegt iets over hoe je als leerling analyseert, reflecteert en communiceert over je proces en product. 

Vakman/vakmanschap: Deze competentie gaat over het inzetten van vakdeskundigheid, over hoe je de verworven kwaliteiten laat groeien en gebruikt om je artistiek uit te drukken

Samenspeler/dialoog: Deze competentie gaat over het in groepsverband werken op de academie. Hoe je als leerling je eigen talent en deskundigheid deelt, en hoe je reageert op wat je van anderen aangeboden krijgt. Voor de podiumkunsten gaat dit ook in concreto over hoe je samen het podium deelt.

Performer/tonen: 
Deze competentie heeft het over hoe je als leerling vertrouwt op je expressiemogelijkheden en hoe je je resultaten toont aan een publiek.

Het groeiproces wordt via deze 5 pijlers gestaafd. Er wordt telkens vertrokken vanuit de beginsituatie. Vervolgens wordt gekeken naar de groeikansen van de leerling om uitdagende en haalbare doelen op te stellen. Doorheen het jaar worden er feedbackmomenten ingepland die constructief en ontwikkelingsgericht is. 


Lesvoorbeelden vanuit het DKO

Digitaal Vlaanderen. (z.d.). Deeltijds kunstonderwijs (DKO). www.vlaanderen.be. Geraadpleegd op 24 mei 2022, van https://www.vlaanderen.be/deeltijds-kunstonderwijs-dko 

Kunstig Competent | Academie Berchem. (z.d.). Stedelijk onderwijs. Geraadpleegd op 3 juni 2022, van https://www.stedelijkonderwijs.be/academieberchem/schoolnieuws/kunstig-competent-0 

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin